1. TAKSON: Płucnica islandzka - Cetraria islandica (L.) Ach., Parmeliaceae (A5)
2.
SIEDLISKA WYSTĘPOWANIA: bory sosnowe
3.
SIEDLISKA Z KTÓRYCH ZBIERANO: suche bory sosnowe na Ponidziu (tzw. bory chrobotkowe)
4.
TOKSYCZNOŚĆ: porost ten zawiera gorycz, która jest szkodliwa i trzeba ją usunąć
5.
ZBIERANE ORGANY JADALNE: plecha
6.
SPECYFIKA POZYSKANIA I OBRÓBKI WSTĘPNEJ: zbiór jest bardzo łatwy i wydajny;
najwięcej czasu zajmuje czyszczenie plech z igieł i liści; w sumie można uzyskać ponad 1 kg suchej
plechy po godzinie zbioru wraz z czyszczeniem.
7. SPECYFIKA
DALSZEJ OBRÓBKI: zebrane plechy trzeba moczyć w ługu przez dobę, a potem w świeżej
zmienianej wodzie lub w wodzie płynącej, przez kolejną dobę; potem plechę można
ugotować
8. OBRÓBKA
TERMICZNA: konieczna (1 h); można gotować na parze w dole ziemnym
9. WARTOŚĆ
ORGANOLEPTYCZNA: odgoryczone, gotowane plechy mają przyjemny, specyficzny smak,
są galaretowate i bardzo smaczne
10.
KALORYCZNOŚĆ: wysokokaloryczna; zawiera do 44% skrobi porostowej (licheniny) i
3% cukru (Wierzilin 1959)
11.
WYKORZYSTANIE POKARMOWE OBECNE LUB W PRZESZŁOŚCI (ZACHOWANE DANE): w Szwecji
robi się ze skrobi porostowej cukier i alkohol (Wierzilin 1959); porost jadany
na całej północy; na Islandii to do dziś pokarm ludzi; także w Ameryce Północnej
jadało się ten porost; w Niemczech polecano go do jedzenia podczas I wojny światowej
(Maurizio 1926); porost jadany także w Laponii; po wypłukaniu goryczy dodaje się
go do maki na chleb lub gotuje się z mlekiem (Hedrick 1919); porost na Północy
stosowany jako dodatek do chleba oraz w przemyśle cukierniczym (Podbielkowski
1964)
12. OCENA
PRZYDATNOŚCI GATUNKU NA POKARM PODSTAWOWY: jeden z najważniejszych pokarmów
podstawowych; dostępny przez cały rok; odżywczy i smaczny, wydajny;
13. CZAS
ZBIORU I OBRÓBKI PORCJI „P” I „R”: dokładana kaloryczność nie jest znana ale
prawdopodobnie czas zbioru i obróbki obu porcji to około – „P” – 1,5h, „R” – 2h
(szczegóły – patrz post „Legenda”);
14.
GATUNKI SPOKREWNIONE: Cetraria crispa jest użytkowana tak samo jak C.
islandica (Podbielkowski 1964); jak pisały Kuhnlein i Turner (1991)
Eskimosi z Alaski przyprawiali zupy plechami C. crispa i C. cucullata.
15. UWAGI:
porost ten to także wartościowy lek, dostępny także u nas w sklepach
zielarskich; jest on sprowadzany z za granicy, gdyż w Polsce płucnica jest pod
ochroną prawną; ja do jej przetestowania uzyskałem odpowiednie zgody; mimo, że
jej zbiór jest u nas zakazany, można jednak kupić sucha plechę i robić z niej
smaczne potrawy.
To bardzo piękny porost ... |
Potem trzeba porost zawinąć w moskitierę i wrzucić na drugą noc do płynącej wody (rzeka, strumień), lub gotować, zmieniając kilkukrotnie wodę |
Wymoczone w rzece plechy |
Płucnica rośnie często w dużych grupach... |
... jednak czasem trudno ją wypatrzeć wśród igliwia |
Jedno ze stanowisk płucnicy islandzkiej i chrobotka reniferowego na Ponidziu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz