- TAKSON: Łączeń baldaszkowaty, roświta Butomus umbellatus L., Łączeniowate Butomaceae (A5)
- SIEDLISKA WYSTĘPOWANIA: brzegi wód stojących i rzek
- SIEDLISKA Z KTÓRYCH GO ZBIERANO: wody na Ponidziu i na Mazurach
- TOKSYCZNOŚĆ: prawdopodobnie toksyczny na surowo ale po ugotowaniu/upieczeniu całkowicie nieszkodliwy
- ZBIERANE ORGANY JADALNE: kłącza; jadalne mają być także drobne nasiona, ale ich nie testowano z powodu braku odpowiednio dużych stanowisk z owocującymi roślinami
- SPECYFIKA POZYSKANIA I OBRÓBKI WSTĘPNEJ: zbiór kłączy jest dość łatwy i bardzo szybki (średnio 5'/kg, czasem nawet dużo szybciej); dość czasochłonne jest mycie i czyszczenie wyrwanych kłączy (34'/kg); jeśli piecze się kłącza w popiele, można darować sobie ich czyszczenie/skrobanie
- SPECYFIKA DALSZEJ OBRÓBKI: nie wymaga; niektórzy autorzy podawali, że kłącza należy odgoryczać, ale podczas eksperymentów okazało się, że nie są gorzkie i wystarczy po prostu obróbka termiczna
- OBRÓBKA TERMICZNA: kłącza należy ugotować lub upiec (0,5-1h)
- WARTOŚĆ ORGANOLEPTYCZNA: pieczone/gotowane kłącza są bardzo smaczne; stare kłącza są najlepsze gdy obierze się je ze skórki, młodszych, białych, młodych kłączy obierać nie trzeba
- KALORYCZNOŚĆ: kilogram kłączy łącznia zawiera 1680-1960 kcal, 5-10% białka, 0,5% tłuszczów i 33% węglowodanów
- WYKORZYSTANIE POKARMOWE OBECNE LUB W PRZESZŁOŚCI (ZACHOWANE DANE): Kałmucy jedli z solą kłącza Butomus pieczone w popiele, świeże lub suszone (odradzam spożywanie ich bez obróbki termicznej!); roślina jadana także w Mołdawii; po podkorzu sosny zwyczajnej Pinus sylvestris, był to (jeszcze w końcu XIX w.) podstawowy pokarm Jakutów na Syberii (Annenkov 1878); fragmenty zwęglonych kłączy Butomus odnaleziono w Polsce (w Dąbkach) na protoneolitycznym stanowisku archeologicznym (Lityńska-Zając, Wasylikowa 2005)
- OCENA PRZYDATNOŚCI GATUNKU NA POKARM PODSTAWOWY: jeden z najważniejszych gatunków jadalnych „korzeni”; czasem z 1 m2 szuwaru tej rośliny można zebrać kilkadziesiąt kilogramów kłączy w ciągu 1 h; wraz z kotewką orzechem wodnym Trapa natans i kilkoma innymi, nieco mniej cennymi gatunkami, to najwartościowsza roślina jadalna naszych ziem; Ranking A5 (objaśnienia - patrz post „Legenda”)
- CZAS ZBIORU I OBRÓBKI PORCJI „P” i „R: porcja P - 48'; porcja R - 1h 1'(szczegóły - patrz post "Legenda")
- GATUNKI SPOKREWNIONE: rodzaj monotypowy z tylko jednym gatunkiem
- UWAGI: „roświta” to stara polska nazwa tej rośliny, która już wyszła z użycia (a szkoda bo ładniejsza niż "łączeń")
Młode kłącza wraz z dolną częścią liści Przy brzegach stawu szuwar łączeniowy Rzadko spotyka się u nas tak duże szuwary łącznia Mycie kłączy i odcinanie liści Taką ilość kłączy może zebrać jedna osoba przez godzinę (ale odcinanie liści i czyszczenie trwało około 7 godzin) Starsze kłącza z bliska Można je piec w popiele Pieczone kłącza są bardzo smaczne (lepsze niż gotowane) i odżywcze
Odkryte podczas ponad 20 lat badań i eksperymentów szczegółowe opisy metod zbioru i obróbki roślin (często niesmacznych lub toksycznych na surowo), które mogą/mogły stanowić pokarm podstawowy (staple food) dla ludzi
niedziela, 16 czerwca 2019
Roświta, łączeń baldaszkowaty (Butomus umbellatus)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ooooo bardzo ciekawy z pana koleś. Prawie jak profesor Łuczaj. Ja dawano dawno temu zebrałem ziele łączenia i wywaliłem bo nie było go w polskich książkach zielarskich. Teraz wiem że polskie zielarstwo to lipa. Poszukam u Rosjan. Niech pan poszuka kropidła wodnego. Korzenia nie polecam bo jest trujące. Chodzi o niedojrzałe nasiona. Są przydatne jako środek bakteriobójczy i przy trudnych do pokonania wzdęciach. Ja miałem taki stawik pełen kropidła /na brzegach rósł karbieniec - też cenne zioło/. Niestety jakiś kretyn go zasypał i nie mam już nasion kropidła. Nalewka na nic bardzo fajnie, a zarazem nietypowo pachnie. Jakby co to mój mail gumppek@op.pl. Pozdrawiam i fajnie że są jeszcze tacy ludzie jak pan.
OdpowiedzUsuń